Fit ciasteczka marchewkowe

Chłodne wieczory spędzone pod kołdrą z książką, kakao i ciastkami? Jesienno-zimowe must be. Zresztą to jeden z punktów z listy rzeczy które musisz zrobić jesienią!  😊 Ja zadbam o ciastka, a Wy o całą resztę, okej? Dziś przygotowałam dla Was  przepis na fit ciastka marchewkowe. Jak zwykle: są naprawdę łatwe w przygotowaniu, a w przepisie znajdziecie same podstawowe składniki. Marchewkowe ciastka to idealna zdrowa przekąska. Dodatek miodu i orzechów włoskich sprawia, że przepis jest totalnie jesienny i przede wszystkim: pyszny i słodki! 😊

zdrowe ciastka marchewkowe

PRZEPIS

SKŁADNIKI NA 9 CIASTEK:

  • 2 średnie marchewki (ok. 130 g)
  • 100 g płatków owsianych
  • jajko
  • 15 g masła klarowanego (lub innego tłuszczu, np. oleju kokosowego)
  • garść orzechów włoskich
  • duża łyżka miodu (według uznania, ja dałam sporo, bo lubię słodkie)
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE:

Masło (lub inny tłuszcz) rozpuścić. Marchewki zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Orzechy włoskie posiekać na małe kawałki (polecam przełożyć do małego woreczka/ opakowania na żywność, zawinąć w ścierkę i rozgnieść tłuczkiem lub pięścią). Wszystkie składniki połączyć razem i dokładnie wymieszać. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i uformować ciasteczka. Piec około 20/25 minut w 170 stopniach.

Gotowe!
 
KALORIE I MAKROSKŁADNIKI:
1 ciastko ma około 98 kcal (2,5 g białka/ 4,4 g tłuszczy/ 12 g węglowodanów)
Smacznego! Buziaki! 😘

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *